Arapaşı Çorbası

0
571

Arapaşı Çorbası tarifi için Malzemeler :

• HAMUR İÇİN GEREKLİ MALZEME

  • 1 Çorba kâsesi un
  • 1 Yemek kaşığı
    nişasta
  • 1 Tatlı kaşığı tuz

    • ÇORBA İÇİN GEREKLİ MALZEME

  • 1.5 Yemek kaşığı salça
  • 200 gr.Margarin
  • 4 Yemek kaşığı un
  • 2 Tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 3 Litre su
  • Arapaşı Çorbası yemeğinin hazırlanışı:

    HAMURUN HAZIRLANIŞI

    6 Kâse suyun 3 kasesi tencereye konulur ve 1 tatlı
    kaşığı tuz atılarak kaynamaya bırakılır. Diğer 3 kâse su ise diğer bir tarafta
    bir kâse un geniş bir kaba konularak bu üç kâse su ile iyice karıştırılarak
    sıvı hale getirilerek kevgirden süzülür. (Kevgirden süzülmesinin nedeni
    unun topak kalmaması içindir.) Kaynayan suyun içerisine, kevgirden süzdüğümüz
    bu karışımı kaynayan
    suyun içerisine iyice karıştırılarak yavaş yavaş karışım dökülür, Karıştırma
    ise işlem bitene kadar devam etmelidir, dikkat edilecek en önemli husus
    ise karışımı dökerken hızlı daha sonrada normal ve aralıksız karıştırmaya
    devam etmeliyiz. Karıştırma tam olmazsa hamur topaklanır ve tam netice
    vermez. Kaynadıktan sonra ocağı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız
    tepsiye bu hamur dökülerek soğumaya bırakılır. Tepsiyi ıslatmamızda amaç
    ise hamurun tepsiye yapışmaması içindir, Bu soğumaya bıraktığımız hamur
    yaklaşık 4- 5 saat sonra servise hazır hale gelmiş olur.
    Not: Arabaşıda unun kalitesi çok önemlidir, Unun kaliteli olduğunu düşünerek
    eğer hamur tepsiyi bırakıyorsa tam netice almışınızdır, (Arabaşı genelde
    kış mevsiminde yapılır.)

    ÇORBANIN HAZIRLANIŞI

    Tavuğu ayrı bir tencerede 1.5 litre su ile
    birlikte haşlamaya bırakılır, ikinci bir tencereye 200 gram margarinle
    4 yemek kaşığı un hafif kahverengi renk alana kadar kavrulur. 1,5 yemek
    kaşığı salça ve 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ilave edililerek 1 veya
    2 sefer karıştırıldıktan sonra 3 litre su ile beraber haşlanmış olan pilicin
    suyu ilave edilerek kaynayana kadar topaklanmaması için sürekli karıştırma
    işlemi devam eder. Kaynadıktan sonra 15 dk.daha kısık ateşe bırakılır.
    15 dk sonra bir tarafta kaynatılmış olan pilici kemiklerinden ayırıp ufak
    parçalar halinde çorbaya ilave edilerek 5 dk. daha ateşte bırakıldıktan
    sonra çorba ateşten alınarak servis yapılır. Arzuya göre pul biber, kara
    biber ve limon eklenir.

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here