Mercimek Dolması

0
823

Mercimek Dolması tarifi için Malzemeler :

  • 150 gr Asma yaprağı 

  • 3 su bardağı Su- 600 gr

  • Kırmızı mercimek 1 su bardağı – 180 gr

  • Soğan 2 orta boy – 120 gr

  • Zeytinyağı 1/2 su bardağı – 100 gr

  • Bulgur (köftelik) 1/2 su bardağı – 75 gr

  • Tuz 2 tatlı kaşığı- 12 gr

  • Şeker 1 yemek kaşığı- 8 gr

  • Nane 1 yemek kaşığı- 1.3 gr

  • Karabiber 1/2 tatlı kaşığı- 1 gr

  • Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı- 1 gr

  • Limon 1 orta boy – 50 gr
  • Mercimek Dolması yemeğinin hazırlanışı:

    Yaprakları yıka, saplarını ayır. Tencereye suyu koy, kaynayınca yaprakların yarısını ekle, bir kez alt üst ederek 4-5 dakika pişir, diğer yarısını da aynı şekilde haşla. Haşlama suyunu ölç, 3 su bardağına tamamla ve beklet. Mercimeği yıka, süz. Soğanı soy, yıka, ince, ince doğra, yağla birlikte tencereye koy, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 7-8 dakika öldür. Mercimek ve bulguru ekle. Haşlama suyundan 1 su bardağı koy, karıştır, 15 dakika dinlendir. Tuz, şeker, nane ve baharatı kat, tekrar karıştır.
    Yaprakların damarlı yüzü, sarıldığında içe gelecek şekilde yerleştir, birer kenarına hazırlanan içten koy, bohça gibi sarıp, yassı ve beşgen şekilli dolmalar yap. Yayvan bir tencerenin dibine asma yapraklarından döşe. Dolmaları katlanan yüzü alta gelecek şekilde diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak kapat.

    Kalan haşlama suyunu ısıt, dolmaların kenarından yavaş, yavaş boşalt, 1 saat kadar pişir. Soğuyunca servis tabağına al. Dilimlenmiş limonla servis yap.

    PAYLAŞ
    Önceki İçerikLor Dolması
    Sonraki İçerikMumbar